Skoč na obsah Skoč na menu
nová stránka

Štefan SVITKO je doma, v Žaškove ho čakala zabíjačka

PDF  poslať odkaz na túto stránku emailom  vytlačiť 

Štefan SVITKO je doma, v Žaškove ho čakala zabíjačka

V piatok 20. januára 2012  vo večerných hodinách dorazil domov na Slovensko náš naúspešnejší účastník rely Dakar 2012 Štefan SVITKO   (Oraving Slovnaft tím).Štefan obsadil v tomto tohtoročnom púštnom dobrodružstve fantastické 5.miesto.

Na letisku vo Schwechate ho okrem najbližšej rodiny prišli privítať zástupcovia médii a taktiež celý rad fanúšikov, ktorí Štefana podporovali počas celej rely. Privítanie Štefana Svitka s rodinou bolo dojemné, všetci boli radi, že je už doma. Predsa len Rely Dakar je najnebezpečnejšie a najťažšie motoristické podujatie ma svete. Žiaľ tohto roku sa o tom presvedčil aj argentínsky motocyklista Juan Boero, ktorý tragicky zahynul hneď prvého januára, počas prvej etapy. Svitko mal počas pretekov iba osem pádov, ani raz nemenil motor a z elitnej desiatky nedostal ako jediný žiadnu penalizáciu. Napätie z neho opadlo až po skončení poslednej štrnástej etapy, v ktorej skončil tretí, čo je jeho najlepší etapový výsledok. „Po skončení nás čakal slávnostný ceremoniál, ktorý bol podobný tým predchádzajúcim z predošlých rokov,“ povedal po príchode Štefan Svitko. „Každý jazdec si vystúpil na pódium, ja spolu s mojím mechanikom Františkom Hostinským a Ivanom Malárikom pretože aj oni mali nemalý podiel na mojom úspechu. Skončil som piaty, čo je výborné a do budúcna pre mňa výzva. Som veľmi šťastný, že sa mi také niečo podarilo.“

Nasledoval presun do Bratislavy, kde bol na programe tlačový briefing val v Bratislave tlačový briefing ovú konferenciu v bratislavskom hoteli Gate One. Na tlačovke sa opätovne hovorilo o vynikajúcom piatom mieste, ktoré je  malým zázrakom, keďže v porovnaní s elitnými motocyklistami zo Španielska, Portugalska či Francúzka mal Štefan k dispozícii omnoho slabšie zázemie. Svitko si pozíciou v absolútnej svetovej motocyklovej špičke pootvoril dvere k lepším podmienkam: „U nás je náročné zháňať sponzorov na toto podujatie. Možno môj výsledok zarezonuje v zahraničí a dočkám sa aj ponuky z lepšie dotovaného tímu,“ tvrdí Svitko.  Trojnásobný majster Európy a viacnásobný majster Slovenska v Enduro a Cross Country však už teraz myslí aj na svoj štvrtý štart: "I keď došlo k určitým kontaktom s niektorými továrenskými tímami, bol by som rád, keby som o rok štartoval na Dakare opäť v slovenskom tíme a opäť so slovenským mechanikom a masérom v osobách Františka Hostinského a Ivana Malárika." Ich prácu si veľmi váži, pretože bez nej by určite neatakoval najvyššie priečky.

Podporu Svitkovi vyjadril aj hovorca Slovnaftu Anton Molnár: "Verím, že naša značka bude Štefana sprevádzať naďalej. Budeme stabilným partnerom, v ktorom bude mať v budúcich rokoch istotu."

Svitka teraz čaká liečba zraneného pravého ramena, ale aj vážna udalosť v rodinnom živote: "Ešte pred štartom Dakaru som požiadal svoju priateľku Katarínu o ruku. Bude svadba. Hľadáme vhodný termín. Potom, ako som skončil piaty na Dakare, je to moja ďalšia šťastná udalosť."

Okrem svojho úspechu nezabudol spomenúť ani svojho krajana na púštnom dobrodružstve Dušana Čipka, ktorý pri premiére na Dakare obsadil 73. miesto. „Veril som mu, ale trochu ma aj prekvapilo, že to dokázal. Teším sa, že som nebol v cieli jediný Slovák.“

Rodná obec Štefana Svitka Žaškov čakal až do skorých ranných hodín na príchod svojho úspešného rodáka. Štefanov príchod do Žaškova odštartovali miestni hasiči už za železničným priecestím za Párnicou. Dobrovoľníci sa so staručkou, no stále funkčnou aviou dostali na čelo kolóny áut a takto ho za zvuku sirény a svetla majákov bezpečne priviedli až pred obecný úrad. Z auta vystúpil s otcom, matkou a priateľkou Katarínou.
Ovácie množstva ľudí nemali konca kraja. Nespočetné gratulácie a ohňostroj na jeho počesť nie a nie skončiť. V kulturáku ho pritom čakali ďalší fanúšikovia i s pravou slovenskou hostinou. Ani tento rok na stole nechýbala tradičná dakarovská torta, ktorú mu pripravuje mama. „Neskutočne som sa tešil domov,“ povedal 29-ročný Oravčan. V ďalekej Južnej Amerike mu chýbalo aj klasické menu. Kuracia polievka, oravská slanina či chlieb s masťou a cibuľou.

V pondelok ide Štefan na magnetickú rezonanciu svalového zranenia v ramene, pre ktoré štyri etapy pred koncom tento ročník takmer nedokončil. „Vtedy na mňa prišla jediná slabšia chvíľka. Nie som ale padavka, aj keď kvôli ramenu som sa prakticky vôbec nevyspal. Keby to boli iné preteky, skončím. Odtrpel som si to, ale stálo to za to.“

Zdroj/foto: TASR/SITA/motoride.sk

dakujeme.jpg

Galéria obrázkov

© 2025 Slovenská motocyklová federácia | smf@smf.sk | podmienky používania | rss export
Práva na všetky použité materiály sú vyhradené. | tvorba web stránok