Skoč na obsah Skoč na menu
nová stránka

Štefan Svitko dnes v cieli štvrtý !

PDF  poslať odkaz na túto stránku emailom  vytlačiť 

Štefan Svitko dnes v cieli štvrtý !

Štefan Svitko v dnešnej piatej etape rely DAKAR 2012 Chilecito - Fiambala obsadil vynikajúce štvrté miesto, pričom nejaký čas v cieli figuroval na treťom mieste hneď za dvojicou Despres, Coma. Na víťazného  Despresa dnes stratil len 13´55´´ a za tretím Barredom zaostal len o 1´13´´.  V priebežnom poradí sa Štefan posunul na už 10.miesto. V cieli je i ďalší zo slovenských jazdcov  Dušan Čipka, ktorý dnes došiel na 68.mieste a v celkovom poradí mu po dnešku patrí 73.miesto.

Na jednej strane radosť, na druhej smútok. Ivan Jakeš musel pri svojom piatom štarte na rely Dakar pre poruchu motocykla odstúpiť a to bol na prvej kontrole na 17.mieste.
“Motor sa úplne rozsypal, rozpadol na kusy. Stalo sa to počas jazdy. Ozvala sa rana a bol koniec. Jednoducho všetko vyletelo. Olej, voda... Nie je šanca, aby sa to dalo dokopy. Opäť končím skôr ako som chcel.  Som síce v poriadku ale veľmi veľmi sklamaný," povedal podľa SITA Ivan krátko po vypadnutí . Na jeho motocykli BMW  sa včera neprejavovali žiadne známky poruchy, dnes do ničoho nenarazil ani nemal pád. "Stalo sa to, čoho som sa najviac obával - vypovedala technika. Je mi to ľúto. Viem, že mi veľa ľudí držalo palce a pomáhali mi. Chcel som sa im odvďačiť dobrým výsledkom. Žiaľ..."

Obdobne sa tohtoročný Dakar skončil pre poruchu motocykla BMW  i pre Jána Zaťka, ktorého problémy nastali už vo včerajšej štvrtej etape. Dnes ráno síce figuroval na štarte piateho dňa, ale následne  sa už na trati Chilecito – Fiambala neobjavil.

Cyril Despres si svojim dnešným dvadsať ôsmym etapovým víťazstvom na Dakare zvýšil svoj náskok lídra súťaže motocyklov.  Ako sa hovorí, dva je spoločnosť, tri je dav a Dakar uprednostňuje dua. To platí i o súboji Cyrila Despresa a  Marca Comu.  Zlé poveternostné podmienky  donútili usporiadateľa skrátiť piaty súťažný deň, avšak to nezabránilo Despresovi zvýšiť náskok na Comu o  1'41. Ale ani to nie je pre Comu neprekonateľnou prekážkou, nakoľko priaznivci Dakaru už poznajú jeho niekedy až senzačný výkon, ktorý môže všetko zmeniť.
Dnešok bol problémový i pre Fransa Verhoevena, ktorý držal s vedúcou skupinou tempo len asi 50 km, kedy musel  pre poruchu motorky zastaviť. Svoj motocykel síce opravil, ale strata bola taká veľká, že v cieli bol dnes až na 82.mieste, čím klesol v priebežnom poradí na 31. priečku.

Zajtrajšia šiesta etapa z Fiambali do Copiapa presunie účastníkov rely z Argentíny do Chile, do púšte Atakama.  Hranicu medzi uvedenými krajinami  budú účastníci rely prechádzať cez prechod Paso San Francisco, ktorý sa nachádza v neuveriteľnej nadmorskej výške  4700 m.n.m., t.j. pravdepodobne prídu na rad po horúčavách i teploty pod nulou. Následné etapy už budú viesť  v púšti Atacama, čo znamená väčšie sústredenie sa na jazdeckú šikovnosť a skúsenosti s jazdou v rozľahlých dunách .

Zdroj: www.dakar.comwww.noviny.sk

dak_2012_0600_a_stagemaps.gifdak_2012_0600_a_stagemaps.gif

Galéria obrázkov

Štefan Svitko Ivan Jakeš D.Čipka J.Zaťko

© 2025 Slovenská motocyklová federácia | smf@smf.sk | podmienky používania | rss export
Práva na všetky použité materiály sú vyhradené. | tvorba web stránok