Skoč na obsah Skoč na menu
nová stránka

9.etapa rely Dakar 2011

PDF  poslať odkaz na túto stránku emailom  vytlačiť 

9.etapa rely Dakar 2011

Po včerajšom smutnom dni, kedy musel pre technickú poruchu svojho motocykla KTM rely Dakar 2011 opustiť Štefan Svitko ( po 7.etapách bol na vynikajúcom 7.mieste) sme s očakávaním sledovali priebeh dnešnej deviatej etapy.  V tzv. púštnej slučke v dunách Atacami v okolí mesta Copiapó, za prekvapivo zvíťazil Johan Street z USA, pred Belgičanom Fransom Verhoevenom a tretím Davidom Casteuom z Francúzska.
Náš Ivan Jakeš došiel dnes na 15.mieste so stratou 9´40´´ na víťaza. Radek Matoška skončil na 27.mieste ( +18´38´´).

Dnešná etapa bola zaujímavá jednak svojou náročnosťou na schopnosť navigácie v prieskových dunách púšte Atacama, ale bola zaujímavá i svojim štartom po skupinách -  jazdci z popredných miest v radách po 10, ostatní po 20. Tento skupinový štart a typ krajiny v okolí Copiapa zmenil tradičný scenár dakarskej etapy. Z prvej vlny 10 jazdcov, medzi ktorými štartoval i náš Ivan Jakeš z desiatého miesta,  deviati po 20-tich kilometroch zvolili zlý smer a v ďalšom priebehu etapy už neboli schopní túto stratu dohnať. Tejto skupine jazdcov znepríjemňoval orientáciu i hustá hmla v úvode etapy. Jedine Helderovi Rodriguesovi sa podarilo správne čítať z road-knihy, avšak i ten na 225 km mal problémy. Trochu sa stratil, musel sa 9 km vrátiť a došiel mu benzín: „Našťastie Felipe Prohens mi dal nejaký benzín. Je to hrozné. Mal som najlepší čas, ale to je rely !“
V ďalšom vývoji etapy sa do vedenia dostal  jazdec z tretej vlny štartu Johan Street, ktorý nakoniec i zvíťazil v najlepšom čase dňa , s náskokom 3´36´´ pred Fransom Verhoevenom a tretím Davidom Casteuom z Francúzska.

Pocity Radeka Matošku v cieli dnešného dňa: "Som už konečne v pohode v cieli. Dnes to bol 235 km motokros. Štartoval som z tretej rady a na kopci som bol okolo štvrtého/piateho miesta. Potom som sa zubami nechtami snažil udržať Pedra Olivieru. V dunách bola hmla ako hrom, musel som si stále utierať okuliare a pomaly nič nebolo vidno. Po 80-tich km akosi zvoľnili, tak som musel ísť dopredu a zasa sám aj navigovať. Dobehol som jazdca s číslom 40, ale potom som zle odbočil. Museli sme teda krížom asi 2-3 km prejsť do CP2, tam sme teda stratili niečo málo času. V posledných dunách som jednu z nich nevyšiel. Musel som sa teda vracať a ísť ju znova. Do cieľa som teda navigoval sám. Dával som veľký pozor na motorku a na seba a vyplatilo sa. AHOJTEEE na Slovensko."

Priebežné poradie súťaže motocyklov po dnešnom dni:
1. Coma, 2. Despres (+08:14), 3. Lopez Contador (+23:33)....10. Ivan Jakeš (+ 02:57:32)......47. Radek Matoška (+ 10:25:09).

Streda 12.januára 2011:  Copiapo - Chilecito
Spojovačka: 686 km ; meraný úsek  176 km  = celkom  862 km
Zajtra čaká jazdcov opäť prechod Andami. Trať etapy je vedená cez biele duny Flambaly, avšak tento rok je úsek cez uvedené duny kratší ako v rokoch predchádzajúcich.

10_etapa.gif 9.etapa rely

© 2025 Slovenská motocyklová federácia | smf@smf.sk | podmienky používania | rss export
Práva na všetky použité materiály sú vyhradené. | tvorba web stránok