7.etapa - úspešný štart našich do druhej polovice rely Dakar 2011

Po sobotňajšom voľnom dni pokračovala rely Dakar 2011 dnes už siedmou etapu s najdlhšou špeciálkou (631 km) vedúcou z Arici do tichomorského prístavu Antofagsta. V cieli náročnej 839 km dlhej etapy sme sa mohli opäť radovať. Štefan Svitko skončil opäť v prvej desiatke na 6.mieste, Ivan Jakeš došiel na 14. a Radek Matoška na 33.mieste. Dnes si prvenstvo zapísal Lopez Contardo, pred druhým Despresom a tretím Comom.
Po úprave piatkových výsledkov z dôvodu dodatočnej penalizácie víťaza Fariu, ktorý klesol na 7.miesto, došlo k posunu umiestnenia Štefan Svitka na 4.miesto a Ivan Jakeš poskočil na 6.miesto v šiestej etape. Po uvedenom posune a na základe dnešných výsledkov naši postúpili i v priebežnom poradí rely: Štefan Svitko je na 8.mieste, Ivan Jakeš na 14.mieste a Radek Matoška na 48.mieste.
Včera bol do programu dakarskej rely zaradený zaslúžený voľný deň, ktorý bol vyplnený hlavne oddychom a prípravami motocyklov na ďalšie náročné etapy rely. Bol čas i na zverejnenie dojmov jazdcov z doteraz prebiehajúcej časti rely:
Štefan Svitko: „ Prvých 40km piatkovej etapy boli pieskové duny a tie som si veru užíval, lebo minulý rok to na veľkej motorke bolo trápenie, ale na tejto mašine mi to ide celkom slušne. Etapa bola dlhá a únavná ,kamene veľa prachu a hlavne nemala koniec ale vedel som, že ak sa nič zlé nestane urobím dobrý výsledok. Prebiehal som dobrých jazdcov čo štartovali predo mnou a to ma hnalo vpred, aj keď v pol etape som mal trošku krízu. Avšak túžba po dobrom výsledku ma hnala v pred. Nakoniec to bolo 4.miesto a ja som naozaj veľmi prekvapený a šťastný. Je to zatiaľ môj najlepší výsledok na Dakare. Mechanici motor vymenili už včera večer(štvrtok), tak ho pôjdem v sobotu trošku zabehnúť. Všetci menili motor už o deň skôr, ale my máme na výmenu iba jeden a oni dva. Dúfame, že vydrží lebo zatiaľ KTM-ka nehlásila žiadny problém týchto motorov. Privítali by sme menšie ochladenie, lebo sú tu naozaj veľké horúčavy. (zdroj: www.stefansvitko.sk )
Ivan Jakeš : „Záver tej prvej polovice mi konečne vyšiel podľa mojich predstáv. Všetko som trafil. Nerobil som zbytočné chyby. Výsledok bol na rozdiel od začiatku, keď to bolo všelijaké a zvykal som si na motorku, dosť dobrý. Som celkom spokojný. Tento ročník je celkom podobný s tým predchádzajúcim i keď niektoré trate sú nové. Juhoamerický Dakar je veľmi náročný, omnoho ťažší ako keď sa jazdilo v Afrike. Pre mňa je ale najväčším rozdielom skutočnosť, že minulý rok som musel v šiestej etape rely opustiť a teraz idem ďalej.“ (zdroj: www.kmracing.cz)
Radek Matoška : „V piatok sa mi v piesku vyvalila motorka s plnými nádržami a bolo teda čo dvíhať. Potom som pár ľudí predo mnou predbehol, musel som ísť teda sám a skúšal som navigovať Potom som sa chytil s číslom 20 a šli sme spolu asi 150 km do cieľa. Bol super, lebo ma učil, čo mám robiť a dával na mňa pozor. Sem tam ma pustil dopredu, nech si to tiež skúsim. To bolo teda povozeníčko. Išli sme úplne na istotu a v pokoji, no a ku koncu som musel zas na neho dávať pozor ja.Bol asi unavený a nechceli sme sa vyrýpať. Do cieľa sme došli vedľa seba a ešte mi ďakoval. Asi nevedel, že mi on veľa pomohol. ( zdroj: www.facebook.sk .)
Priebežné poradie motocyklov:
1. Coma, 2. Despres (+07:24), 3. Lopez Contador (+18:27).... 8.Štefan Svitko (+ 01:16:54....13. Ivan Jakeš (+ 02:04:09)......48. Radek Matoška (+ 08:56:46)