Skoč na obsah Skoč na menu
nová stránka

Dakar sa dnes presunul do Čile

PDF  poslať odkaz na túto stránku emailom  vytlačiť 

Dnešná etapa rely Dakar 2011 s celkovou dĺžkou 761 km previedla  aktérov súťaže z Argentíny do Čile. Trasa etapy viedla do Ánd, kde v priesmyku Paso de Jama dosiahla výšky 4800 m. Z dôvodu dlhého presunu počas etapy (554km) museli jazdci dnes vstávať skoro ráno. Meraných 207 km sa dnes išlo vo výške cca 3300 m.

I v dnešnej etape v súťaži motocyklov zvíťazil Španiel Coma pred Francúzom Despresom (+00:16),  obaja jazdiaci na motocykli KTM. Na treťom mieste skončil čilský jazdec Lopez Contardo (+02:05) na Aprílií, ktorý je na treťom mieste i v celkovej priebežnej klasifikácii za prvým Comom a druhým Despresom.

Z našej trojice jazdcov sa dnes opäť najlepšie darilo Štefan Svitkovi, ktorý skončil na 17.mieste (+14:05). Štyri miesta za ním na 21.mieste bol dnes  Ivan Jakeš (+17:33) a na 70.mieste skončil Svitkov tímový kolega Radek Matoška (+45:35).
V priebežnom poradí po štyroch etapách je poradie našich jazdcov nasledovné:

15. Štefan Svitko (+49:21), 24. Ivan Jakeš (+01:21:06), 100. Radek Matoška (+05:23:00).

Štefan Svitko a Ivan Jakeš majú zatiaľ čísté penalizačné konto, Radek Matoška, ktorého prenasledujú problémy s motocyklom  má na konte 3 minúty penalizácie.
Prikladáme vyjadrenie Radeka po dojazde 3.etapy: „Dnes pohoda, len som chytil na prejazde 3 minúty, lebo som zas robil celý deň motorku! Keď bude motorka poslúchať, potom možno aj zrýchlim, ale stále musím riešiť prkotiny. Dnes ráno mi napríklad hneď na štarte nesvietilo svetlo, tak ma nepustili, musel som to tam robiť, čo ma zdržalo. Potom sa mi prehrievala kvapalina ...v zadnej brzde - nedalo sa mi dobre brzdiť. Roadbook sa mi sám zapínal a pretáčal, tak som ho musel držať ručne a vracať späť. Ale inak pohoda. „ ( zdroj Facebook:).

Zajtra rely pokračuje piatou etapu s dĺžkou 459 km z čoho je 423 km meraných a len 36 km je spojovacích. V tejto dlhej špeciálke sa jazdci budú musieť vyrovnať s veľkou škálou rôznych  terénov, kde každý druh terénu bude vyžadovať špeciálny  jazdy. Štart bude pomalý na  kamenistom povrchu po ktorom bude nasledovať cca 1 hodinový prejazd po soľnej pláni ( "salar"). Koniec etapy bude  na širokom otvorenom teréne.  Sviatok dún bude zakončený zjazdom do Iquique, ktorý sľubuje vyznávačom vzrušenia mnoho zážitkov , nakoľko priamo proti moru budú jazdci klesať po 2-3 km svahu s priemerným sklonom 32 °.

© 2025 Slovenská motocyklová federácia | smf@smf.sk | podmienky používania | rss export
Práva na všetky použité materiály sú vyhradené. | tvorba web stránok