Reakcia prezidenta SMF na reportáž v Športových ozvenách

Dovoľte mi aby som zareagoval v krátkosti na niektoré body v odvysielanej reportáži k podujatiu MM SR MX85 v motokrose na Myjave. Celý rok sa všetci urputne snažíme dostať na naše športové podujatia televízie. Niekedy nie je auto, niekedy kameraman, moderátorka je praktikantka s malými skúsenosťami a čo je hlavným argumentom na reportáže nie sú nikdy peniaze. A zrazu čuduj sa svete, dušičkové sviatky, nesviatky robí sa reportáž o Myjave. V reportáži mi bolo vytknuté, že som dostal strach s prípadného súdneho pojednávania s p. Bučencom a z kontroly z MŠ. Pýtam sa, aký je rozdiel medzi strachom zo súdneho procesu s p. Bučencom alebo s p. Kolekom ? Obaja argumentujú rovnako, aj strach je rovnaký. Je tu však jeden rozdiel. Ako štatutárny zástupca SMF budem vždy a pri akomkoľvek spore zastupovať SMF vtedy, keď to bude spravodlivé, v zmysle predpisov a budem sa môcť opierať o rozhodnutie kolektívneho orgánu – riadiacej rady. V druhom prípade, ak mám zastávať názor, ktorý nemá uvedené atribúty, koho budem obhajovať ako štatutárny zástupca !? V tomto smere treba poukázať na fakt, že športové komisie nedisponujú právnou subjektivitou a svojou činnosťou sa zodpovedajú valnému zhromaždeniu a riadiacej rade, tak ako to máme uvedené v rokovacom poriadku SMF. Strach z kontroly z MŠ je výmysel viceprezidentky p. Pravdovej. Takýto strach vôbec nemám, nakoľko daný prípad vôbec nesúvisí s financovaním a je výhradnou vnútornou záležitosťou SMF. V minulosti sa už podobne kontroly konali, vždy dopadli dobre a v tomto smere plne dôverujem sekretariátu SMF. V reportáži zaznela kritika zo strany p. Koleka, že som v mojej reakcii nezodpovedal všetky jeho otázky. Opäť opakujem, nedám sa zatiahnuť podsúvanými otázkami do boja medzi klubmi a tímami. Žiaľ v reportáži som nenašiel mnohé argumenty, ktoré som pri natáčaní uviedol a sú pre objektívne hodnotenie situácie potrebné. Najmä mi chýbal časový horizont od ktorého sa začal problém riešiť, pretože v relácii odznel argument, že riešime problém až po skončení sezóny. Proces bol nasledovný: dňa 9.8.2012 na základe písomných podnetov organizátora a rodičov sa daný problém prerokovával po prvý na riadiace rade a viceprezidentke p. Pravdovej bolo uložené uznesenie o spracovaní písomného stanoviska ŠK TPM. Termín nebol dodržaný napriek viacerým urgenciám z mojej strany i zo strany sekretariátu. Ako jeden z argumentov p. Pravdovej bolo čakanie na právnu analýzu. Právna analýza, ktorú riadiaca rada nežiadala a vyjadrenie ŠK TPM boli doručené na sekretariát až 17.09.2012. Následne sa daný problém riešil pri kontrole plnenia prijatých uznesení na najbližšom zasadnutí RR SMF, t.j. 16.10.2012. Čiže nešlo o úmysel riešiť problém až po sezóne, tak ako to bolo uvedené v reportáži.
Na záver chcem povedať, že s RTVS – športovou redakciou má SMF v poslednom období výbornú spoluprácu - viď ISDE v Portugalsku, ISDE v Nemecku a viacero reportáži z podujatí SMF u nás. Veríme, že to tak zostane i do budúcnosti a že sa budeme môcť s redaktormi RTVS stretávať na kvalitných športových podujatiach čo najčastejšie.